Informationsfilmer
Här har vi samlat informationsfilmer som kan vara till hjälp för dig som är ny på Åland.
Informationsfilmer om Åland
En säker hamn
Flex-in
Ålands landskapsregering
Bärkraft.ax
Mariehamns stad
Informationsfilmer från Finland
Filmer om att vara nyinflyttad i Finland
Korta informationsfilmer om hur det är att komma till Finland. Filmerna är producerade av Migrationsverket i Finland.
Informationsfilmer från Migrationsverket
Korta animerade informationsfilmer om hur du använder Migrationsverkets (Migri) tjänster.
Informationsfilmer från Sverige
Du och ditt boende - informationsfilmer
”Du och ditt boende” är informationsfilmer på fem olika språk. I filmerna får du information om hur du söker boende och allmänna regler.
Enheten arbete och integration i Svedala kommun (Sverige) har tagit fram filmer som vänder sig till dig som söker boende. De berättar om olika boendesituationer, boendeformer och vanliga regler. Filmerna finns på svenska, engelska, arabiska, dari och somaliska.
Filmerna är framtagna genom projektet Boskola genom film som avslutades januari 2019. Projektet som finansierades av Länsstyrelsen Skåne och drevs av Svedala kommun i samverkan med 11 andra skånska kommuner.
Tänk på att det kan finnas vissa skillnader mellan det som presenteras i informationsfilmer och vad som gäller på Åland.
Sexualupplysning från RFSU
UPOS (upplysning på olika språk) är RFSU:s satsning att nå ut med sexualupplysning till personer som inte har svenska som modersmål. Filmerna finns på tretton språk med svensk undertext och man behöver inte kunna läsa för att ta till sig informationen. Alla har rätt till kunskap om frågor som rör preventivmedel, könssjukdomar, abort, mens, slidkransen, graviditet, lust och njutning. Läs mer här: www.rfsu.se/upos
Träna svenska med film
I filmerna lär du dig vanliga ord och fraser. Du kan pausa och spola tillbaka i filmerna om du vill. Filmerna är producerade av Information om Sverige.
Så håller du tänderna rena
Med goda vanor och bra skötsel kan man hålla tänderna friska hela livet. Genom att gå till tandläkare eller tandhygienist regelbundet kan du få kontroll över hur tänderna och tandköttet mår.
Att hålla tänderna rena handlar om att varje dag få bort bakteriebeläggningar. Bakterier i munnen kan orsaka både hål i tänderna och tandköttsinflammation. Därför är det viktigt att såväl barn som vuxna borstar tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen, efter frukost och innan läggdags. Som vuxen behöver du också göra rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar, helst en gång om dagen.
Filmerna är producerad av Folktandvården Stockholm. Filmerna är på svenska.
Hjärt-lungräddning (HLR)
Hjärt-lungräddning, som brukar förkortas HLR, är en första hjälpen-behandling som du kan ge till någon som har slutat andas eller till någon vars hjärta har slutat slå.
Hjärt-lungräddning består av två moment: inblåsningar och bröstkompressioner. Inblåsningar, som även kallas mun mot mun-andning, görs för att tillföra syre till blodet. Bröstkompressioner innebär att man rytmiskt trycker med händerna på bröstkorgen för att få blodet att cirkulera i kroppen. På så vis kan du försöka få igång andningen och hjärtverksamheten igen.
Innan du sätter igång med hjärt-lungräddning måste du skaffa hjälp genom att ringa 112. Därefter ska du omedelbart sätta igång med hjärt-lungräddning eftersom möjligheten att personen överlever ökar om behandlingen sätts igång direkt.
Det går snabbare om någon annan kan ringa 112 medan du själv sätter igång med hjärt-lungräddning. Det är bra att känna till att larmoperatören kan ge fortsatt rådgivning på telefon, till exempel om hur hjärt-lungräddning ska utföras. Använd högtalarfunktionen på din telefon.
Filmerna är producerad av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i Sverige
Tvätta händer och minska risken att bli sjuk
Många sjukdomar kan spridas genom kontakt med händer. Genom att tvätta händerna kan du undvika att själv bli sjuk och att smitta andra om du redan är sjuk.
Tvätta händerna med tvål i cirka 30 sekunder för att de ska bli ordentligt rena. Tänk på det här när du tvättar händerna:
- Skölj händerna.
- Använd ordentligt med tvål.
- Arbeta upp ett lödder och se till att hela händerna är täckta med lödder. Glöm inte tummar, ovansidorna och mellanfingrarna.
- Skölj och torka händerna noga.
Det är bra att ha en egen handduk och inte dela den med andra. Finns det engångshanddukar så använd dem. Egen handduk minskar risken för smitta.
Träna hemma
Den här filmen visar hur du kan komma igång med styrketräning på ett enkelt sätt.
Filmen, Träna hemma, innehåller ett träningsprogram med uppvärmning, muskelträning, stretchning och avslappning. Instruktören visar hur du kan träna sex olika muskelgrupper: benmuskler, ryggen och axlarna, överarmarnas baksida, bröstmuskler, överarmarnas framsida och magmuskler.
Programmet är skapat speciellt för nybörjare och du behöver ingen särskild utrustning för att börja träna. Rörelserna visas på tre olika svårighetsnivåer. Det gör att du kan öka svårighetsgraden när du blivit starkare.